© faktordertig

begijnhof

renovatie van café naar woning in Begijnhof

LOCATIE

Lier

FASE

ontwerp

Het pand maakt deel uit van het Begijnhof in Lier, welke vastgesteld is als Unesco Werelderfgoed en beschermd monument.
De vraag van de opdrachtgever is om het huidige café om te vormen tot een eengezinswoning en opnieuw een buitenruimte te voorzien binnen de bestaande contouren.
De leefruimte bevindt zich op de eerste verdieping, welke verbonden is aan het terras met een weids uitzicht over de achterliggende tuin van de pastorij. Op het gelijkvloerse niveau wordt een patio voorzien waardoor licht en lucht in de slaapkamer en badkamer binnengetrokken worden en er een visuele verbinding met de bovengelegen niveaus ontstaat.
Door de huidige café-functie zijn er veel originele elementen verloren gegaan, maar het originele dakspant wordt in de kijker gezet door deze aan de vide in het zicht te laten. De voorgevel wordt volledig naar de originele staat hersteld. Aan de achterzijde wordt er gewerkt met grote houten raamgehelen in een gekaleide gevel, wordt het dak verhoogd en voorzien van een groen dak en zonnepanelen.