eef vzw, dag -en woonondersteuning voor volwassenen met een verstandelijke beperking, renovatie, schuur, hoeve, architectuur, faktordertig, Ranst
geitjes in de Vlier van Leef vzw
Overzicht site De Vlier van Leef vzw
Tuinen van de Vlier - Leef vew in Ranst
© faktordertig

leef

van schuur naar dagcentrum

LOCATIE

Ranst

FASE

gerealiseerd in 2023

OPDRACHTGEVER

Leef vzw

COLLAB

Thomas More hogeschool & Beneens

In het bos van Ranst, aan het hof van Zevenbergen vinden we onze site terug. Leef vzw brengt hier haar dagcentrum “De Vlier” onder voor volwassenen met een verstandelijke beperking.  Uit historische kaarten blijkt dat hier de moestuin van het nabijgelegen kasteel gelegen was. Door de jaren heen werd de tuin omgevormd tot een grasveld, met enkele buxushaagjes als enige verwijzing naar het verleden. Tijdens de her aanleg van de tuin werd geopteerd om de moestuin opnieuw in het leven te roepen en te voorzien van bijkomende, versterkende functies.

De tuin wordt opgewaardeerd en heraangelegd in functie van de deelnemers, met oog op verbetering van de natuur. Gebruikers kunnen helpen in het onderhoud van de moestuin en de geitjes, het plukken van fruit of bloemen in de bloemenweide, of gewoon tot rust komen in de natuur. Dit zal enorm bijdragen aan het mentale welzijn van alle bezoekers.
De schuur wordt volledig gerenoveerd en omgevormd tot ontmoetings-en ontspanningsplaats. Naast een nieuw golfplaten dak worden de oude gevelplanken van het project hangar in Antwerpen, hier gerecupereerd als gevelafwerking in prefabwanden die werden opgebouwd door de studenten “bouw” van de Thomas More hogeschool.