faktordertig architectuur ecologisch bouwen met een ziel
faktordertig architectuur ecologisch bouwen met een ziel
faktordertig interieur zithoek - architectuur ecologisch bouwen met een ziel
© faktordertig

kleine doorn

uitbreiding gekoppelde woning

LOCATIE

Wilrijk

FASE

gerealiseerd in 2020

Deze gekoppelde woning uit de jaren 60 had grote nood aan een grondige renovatie.

De uitdaging was de schuine inplanting van de woning op het perceel. Aan de oude veranda maakt het perceel een knik, waardoor de ‘schuinstaande’ tuinmuur als een obstakel naar de tuin wordt ervaren. Door de uitbreiding van de gelijkvloers te voorzien in de richting van het perceel, zal de connectie tussen leefruimte en tuin hersteld worden. Evenzeer zal het zicht in de tuin van de buren vermeden worden.

Het nieuwe volume wordt voorzien in een gele baksteen; Dit als verwijzing naar de natuursteenelementen in de voorgevel. De uitbreiding “omhelst” de bestaande woning als het ware. Aan de zijkant van de woning wordt er een tweede inkom voorzien, welke gedefinieerd wordt door de uitkragende luifel. Deze luifel zorgt voor een schuilplaats voor het gehele gezin in geval van regen bij thuiskomst maar houdt ook de hete zomerzon buiten zodat de leefruimte niet zal oververhitten.

De renovatie van de bestaande woning wordt aangepakt volgens hedendaagse nieuwbouwnormen. Het bestaande gevelmetselwerk wordt afgebroken en opnieuw, maar dan geïsoleerd, opgebouwd. Door opnieuw te verwijzen naar alle originele gevelelementen wordt de verarming van het straatbeeld tegengegaan.