faktordertig - architectuur - interieur - detail - visgraat - authentieke deur
© faktordertig

waterford

totaalrenovatie herenwoning

LOCATIE

Berchem

FASE

in uitvoering

Een statische herenwoning met een grote tuin middenin het bruisende Oud-Berchem.

Op het eerste zicht leek er niet veel verbouwingswerk aan de woning te zijn: de aanwezigheid van de vele authentieke elementen sprongen onmiddellijk in het oog. Deze zijn, vanzelfsprekend, ook allemaal behouden. Toch werd de woning volledig gestript om te voldoen aan de huidige norm. De woning werd voorzien van de laatste nieuwe technieken en comfort.

De typische bestaande achtergebouwen werden volledig gesloopt en vervangen door een nieuwe achterbouw, die volledig in contract staat met het bestaande hoofdhuis. Dat was een bewuste keuze. Het bestaande hoofdvolume wordt gekarakteriseerd door mooie sierplafonds, authentieke schouwelementen en binnendeuren, parketvloeren, … . Voor het nieuwe volume, grenzend aan de tuin, wordt gekozen voor ruwe materialen zoals architectonische plankenbeton voor plafond, ruwe bakstenen muren, opgeschuurde betonvloer en een enorm groot houten raampartij. Eén groot, open volume dat rechtstreeks in contact staat met de tuin. In de stad moeten alle mogelijke lichten en zichten optimaal benut worden.

Het ontwerp is tot in detail bedacht en is tijdloos en puur. Het gebruik van diverse materialen in de woning is tot het minimum beperkt gebleven en komen in de volledige woning terug. Hierdoor is de woning uitgepuurd en herleid tot de eenvoud, de essentie en komen authentieke elementen nog meer tot hun recht: een tijdloze parel.